Malerier Sergei-1 

I år er det 20 år siden, at den ukrainsk fødte billedkunstner Sergei Sviatchenko bosatte sig i Danmark.

Efter et kort ophold i Herning har Viborg været et fast omdrejningspunkt i familien Sviatchenkos tilværelse. I løbet af ganske få år manifesterede Sergei Sviatchenko sig som en af de mest succesrige malere i Danmark med faste gallerier i Randers og København, og efter galleriejer Erik Johannesens død i Randers var Galerie Egelund i København i flere år kunstnerens samarbejdspartner.

Siden 2006 har Sergei Sviatchenko været tilknyttet Galleri NB i Viborg, og de 20 år i Danmark bliver markeret med en stor separatudstilling i galleriet i januar 2011.

Det er dog alt for snævert kun at definere Sergei Sviatchenko som maler. Kunstnerens utrættelige energi udfolder sig på mange andre kunstneriske felter. De seneste år har billedkunstneren markeret sig som en af Verdens vigtigste collagekunstnere. En udtryksform han dyrkede helt tilbage til tiden i Kharkov og Kiev i Ukraine.

Der er en utrolig styrke i den måde Sergei Sviatchenko leger med at sammensætte de enkelte dele af collagen, og dermed finder frem til en overraskende og fantasirig ny form. Det er desuden også blevet til flere fotoudstillinger rundt om i verden. Desuden var Sergei Sviatchenko i 7 år ejer af et af Danmarks mest spændende udstillingssteder for ny eksperimenterende kunst Senko Studio. Alt sammen skete i starten for egne penge.

Senere kom der støtte fra flere private sponsorer og Viborg Kommune, men da den økonomiske krise ramte i 2008-2009, kneb det med støtten udefra, og projektet måtte opgives.

Endelig er Sergei Sviatchenko kendt for sin klassiske tøjstil. Han er altid let genkendelig i bybilledet i Viborg med sin elegante men samtidig afslappede påklædning, hvor der næsten altid forekommer overraskende og vovede farvesammensætninger. I oktober blev kunstneren i magasinet Euroman kåret som Danmarks bedst klædte mand.

I 2010 startede Sergei Sviatchenko et webbaseret kunstprojekt med titlen "Close Up And Private", hvor han koncentrerer sig om fotos af detaljer i den klassiske herremode. De anvendte modeller er kunstnerens egne børn, Philip, Erik og Alexandra Sviatchenko. Projektet er med til understrege Sergei Sviatchenkos evner til at kombinere forskellige udtryksformer som billedkunst, mode, design og foto. Den nyeste del af projektet er en lang række malerier, der tager udgangspunkt i de varierede modefotos. Der knytter sig yderligere en hjemmeside www.closeupandprivate.com til konceptet.

Når man står foran et maleri af Sergei Sviatchenko, er man aldrig i tvivl om, den store betydning naturen spiller for kunstneren. Selv om vi her møder den abstrakte ekspressionisme, er vi helt uden diskussion havnet midt i den store og voldsomme natur. Vi aner en lysning, vi ser et glimt af himmelen, eller er en skovsø i det fjerne, og man kan næsten lugte bunden af nåleskoven. Det er nok især denne ofte storslåede tolkning af naturens kræfter og dens indflydelse på os, der har været forklaringen på kunstnerens store succes hos det danske publikum. Hans udstillings – og udsmykningsliste er ganske imponerende. Hans energi og innovative ideer er så overvældende, at andre ofte har svært ved at følge tempoet, men det er altid en stor fornøjelse at følge med i Sergei Sviatchenkos kunstneriske karriere.

De 20 plakater der præsenteres i denne mappe er udgivet af Lions Club, Viborg. I alt 10 malerier og 10 akvareller hvor motiverne er hentet fra det gamle latinerkvarter i Viborgs centrum.

Hans Henrik Jacobsen
Lektor cand. mag.
Kunstanmelder ved Viborg Stifts Folkeblad
Formand for Viborg Kunstforening

Viborgs magi

Da den ukrainske billedkunstner Sergei Sviatchenko for 20 år siden lærte Viborg at kende, fornemmede han straks byens magi. I Viborg fandt han det ståsted, hvorfra han kunne dreje Jorden. Viborg er særlingen i Jyllands midte. En selvgroet by med sjæl. At leve sig ind i Viborgs sjæl er en kunst. Denne kunst mestrer Sergei Sviatchenko. Se blot hans akvareller. De udtrykker Viborgs Magi.

JESPER OVERGAARD, Viborg Stifts Folkeblad

Malerier Sergei-2

Malerier Sergei-3

Malerier Sergei-4

Malerier Sergei-5

Malerier Sergei-6

Malerier Sergei-7

Malerier Sergei-8

Malerier Sergei-9

Malerier Sergei-11

Malerier Sergei-12

Malerier Sergei-13

Malerier Sergei-14

Malerier Sergei-15

Malerier Sergei-16

Malerier Sergei-17

Malerier Sergei-18

Malerier Sergei-19

Malerier Sergei-20

Malerier Sergei-21